Διδακτική επίσκεψη στο ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ μαθητών της Α  τάξης και της Β του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του ΕΠΑ.Λ.  Αταλάντης

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου δράσης με τίτλο: ‘’Η μάθηση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσα από τη γνωριμία με την αγορά εργασίας’’ του Συλλογικού Προγραμματισμού της σχολικής μας μονάδας για το σχολικό έτος 2022-23, μαθητές της Α’ τάξης και της Β’ του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος του ΕΠΑ.Λ. Αταλάντης, επισκέφτηκαν το ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ, ένα οικογενειακό οινοποιείο στην Κοιλάδα της Αταλάντης, με παράδοση και αγάπη στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού, από το 1973!

Ένα από τα πιο γνωστά και πολυβραβευμένα οινοποιεία, στην Ελλάδα, διατηρεί, στην Στερεά Ελλάδα, δύο οινοποιεία και ιδιόκτητους αμπελώνες, συνολικής έκτασης 2.200 ιδιόκτητων στρεμμάτων, που καλλιεργούνται με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και βρίσκονται συγκεκριμένα στην Κοιλάδα Αταλάντης Οπούντιας Λοκρίδος και στο Άρμα Θηβών. Τα κρασιά του έχουν αποσπάσει περισσότερα από 250 διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το ISO 22000:2005 για την Παραγωγή, Εμφιάλωση και Διανομή Κρασιού το  Κτήμα Χατζημιχάλη λαμβάνει σταθερά τη συγκεκριμένη πιστοποίηση από το 2009.

Η ξενάγηση στο Κτήμα, για τα παιδιά ξεκίνησε από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, γύρω από το οινοποιείο, εκεί που γεννιέται η πρώτη ύλη, το σταφύλι. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Οινοποιείο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που διασφαλίζει την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.
Επισκέφτηκαν τις υπόγειες κλιματιζόμενες κάβες που φιλοξενούν τα 2.500 γαλλικά δρύινα βαρέλια. Θεματικές μουσειακές νησίδες στην πορεία της ξενάγησης έδωσαν στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν για το παρελθόν του κρασιού. Η οινολόγος του κτήματος αποκάλυψε στους μαθητές την διαδικασία παραγωγής και οινοπoίησης των κρασιών. Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν τους οινολόγους του κτήματος στο οινολογικό εργαστήριο, εν ώρα εργασίας.

Παρακολούθησαν μετρήσεις και αναλύσεις (οξύτητας, pH, σακχάρων, αλκοολικού βαθμού, θειώδη), για το κρασί. Η οινολόγος του κτήματος μίλησε στα παιδιά για το επάγγελμα του οινολόγου, τις σπουδές και τις ευκαιρίες εργασίας του επαγγέλματος. Στο σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο του Κτήματος, οι μαθητές μας έζησαν την ουσιαστική γνωριμία του επισκέπτη με τον πολιτισμό του οίνου.

Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη και το προσωπικό του Κτήματος Χατζημιχάλη, για τη θερμή φιλοξενία, ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών σχολείου μας.