Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την Δευτέρα 11/12/2024 πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών και εκπαιδευτικών του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1920 και είναι το τρίτο σε αρχαιότητα πανεπιστήμιο της χώρας μας μετά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρέχει υψηλού επιπέδου Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στους τομείς των Γεωπονικών Επιστημών. Όραμα του Ιδρύματος  αποτελεί η δυναμική τοποθέτησή του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και η ανταπόκρισή του στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Οι μαθητές μας αρχικά ξεναγήθηκαν στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και στο εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας, στο εργαστήριο Αμπελουργίας και στο Εργαστήριο Γεωργίας. Στη συνέχεια η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και συγκεκριμένα, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου και στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας.

Η ξενάγηση- επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε, στο Γεωργικό Μουσείο όπου γίνεται σύντομη αναφορά στην πολυετή ιστορία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίσκεψη στους χώρους των εκθεμάτων.

Οι μαθητές μας ήρθαν  σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εξοικειώθηκαν με τη γεωργική και ζωϊκή παραγωγή, μυήθηκαν, στο ποσοστό που είναι εφικτό στις Γεωπονικές Επιστήμες και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε όλους εκείνους που θα αποφασίσουν να διαβούν τις πύλες του ως φοιτητές, προς όφελος της Ελληνικής γεωργίας και του αγροτικού τομέα.

Ευχαριστούμε τον κ. Τριλίβα Γεώργιο του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, που μας ξενάγησε στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Επίσης ευχαριστούμε την κ. Κατερίνα Μπινιάρη, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ξενάγηση στον αμπελώνα του Πανεπιστημίου και στο εργαστήριο Αμπελουργίας . Η επίσκεψη συνεχίστηκε, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  ένα σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Αυτή την εποχή έχει μεταμορφωθεί, στον πιο μαγευτικό χριστουγεννιάτικο προορισμό της πόλης, για ξενάγηση, ξεκούραση και διασκέδαση. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που στεγάζεται στο χώρο, καθώς και στο πάρκο αστικού τύπου, στους εσωτερικούς