Διδακτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Γάλακτος Λαμίας (LAMI)

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εργαστηρίων του τομέα, για εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς σχετικούς με το αντικείμενο του  και σε συνδυασμό με το σχέδιο δράσης με θέμα : «Οι μαθητές ανακαλύπτουν την επιχειρηματικότητα, εξερευνώντας την αγορά εργασίας», που υλοποιείται στο σχολείο μας για την φετινή χρονιά, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη για τους μαθητές του τομέα Γεωπονία Τροφίμων και Περιβάλλοντος και τους μαθητές του  τομέα Πληροφορικής, στην Βιομηχανία Γάλακτος Λαμίας (LAMI) που ανήκει αποκλειστικά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαμίας. Μια σύγχρονη μονάδα που πληροί όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ιδρύθηκε το 1963 και βρίσκεται στα Καλύβια Λαμίας. Παράγει υψηλής ποιότητας παστεριωμένο γάλα, γιαούρτια και πολλών ειδών τυριά και πολλά άλλα τυροκομικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό όλων των προϊόντων είναι η ποιότητα, η γεύση και η διατροφική τους αξία. Το φρέσκο γάλα, που χρησιμοποιεί η εταιρεία, παράγεται στα βουνά και στις πεδιάδες της Ρούμελης.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια σύγχρονη βιομηχανική μονάδα, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος. Ήρθαν σε επαφή με την βιωματική μάθηση, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον που θα τους βοηθήσει στην πορεία τους.( Job shadowing).

Οι μαθητές  ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας, και  παρακολούθησαν. Μέσα από αυτή την διαδραστική δράση οι μαθητές, ενημερώθηκαν για  τον τρόπο παραλαβής και αποθήκευσης του γάλακτος, τη διαδικασία παστερίωσης και συσκευασίας, τους ελέγχους στο χημείο για την ποιότητα του γάλακτος, τα στάδια λειτουργίας των γραμμών παραγωγής όλων των προϊόντων, όπου πραγματοποιούνται υψηλοί έλεγχοι ποιότητας προωθώντας γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Επίσης ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της βιομηχανίας σε συζήτηση, για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μιας πρότυπης μονάδας γάλακτος.

Στη συνέχεια οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής, επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στο κέντρο της πόλης της Λαμίας, όπου βρίσκεται το τμήμα της μηχανογράφησης. Ο υπεύθυνος του γραφείου, έδειξε τα τεχνικά κομμάτια του server και την λειτουργία του, αναλύοντας το τρόπο αποστολής πληροφοριών από το χώρο της παραγωγής προς την μηχανογράφηση και αντίθετα.

Ευχαριστούμε θερμά την επιχείρηση αλλά και το προσωπικό της, που μας φιλοξένησαν, καθώς επίσης και τον κ.Λυκατσέτα  και κ.Μουστάκα, για την κατατοπιστική ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών μας.