Διδακτική επίσκεψη στο ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΧΗΜΙΧΑΛΗ

Την Τρίτη 5/3/2024 στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου δράσης, με τίτλο: «Οι μαθητές ανακαλύπτουν την επιχειρηματικότητα, εξερευνώντας την αγορά εργασίας»,του Συλλογικού Προγραμματισμού της σχολικής μας μονάδας για το σχολικό έτος 2023-24, με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Τσούνη, μαθητές της Α’ τάξης και της Β’ του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος του ΕΠΑ.Λ. Αταλάντης, επισκέφτηκαν το ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ.

Το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι μία οικογενειακή αμπελουργική επιχείρηση με 2.200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελιών στην Κοιλάδα της Αταλάντης, με παράδοση και αγάπη στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού, από το 1973. Τα κρασιά του Κτήματος είναι διαθέσιμα ανά την Ελλάδα, ενώ εξάγονται σε όλο τον κόσμο και αποσπούν μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις κάθε χρόνο. Διοικείται από τον ιδρυτή Δημήτριο Λ. Χατζημιχάλη και τους 2 γιους του, Λεωνίδα και Παναγιώτη. Οι δύο νέοι συμμετέχουν ενεργά και με πάθος στην επιχείρηση, συνεχίζοντας την παράδοσή της στην παραγωγή ποιοτικού οίνου και επεκτείνοντας τα σύνορά της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επίσκεψη στο Κτήμα Χατζημιχάλη ξεκίνησε με περιήγηση στα αμπέλια του κτήματος, γύρω από το οινοποιείο, όπου γεννιέται η πρώτη ύλη, το σταφύλι. Στο εσωτερικό χώρο του οινοποιείου, οι μαθητές ξεναγήθηκαν, στο χώρο των πιεστηρίων,  στο χώρο των δεξαμενών, στο εμφιαλωτήριο, έχοντας την ευκαιρία να δουν τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που διασφαλίζει την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Στη συνέχεια, στην περίφημη κάβα του κτήματος και στο μουσείο. Η υπεύθυνη του κτήματος αποκάλυψε στα παιδιά τη  διαδικασία παραγωγής και οινοποίησης των κρασιών τους, σήμερα, αλλά τα παιδιά είχαν την ευκαιρία,  από τις μικρές εκθέσεις και τις μουσειακές νησίδες, του χώρου να γνωρίσουν   την ιστορία του κρασιού και την  διαδικασία παραγωγής του στο παρελθόν.

Οι  μαθητές της Β’ του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν, τους οινολόγους του κτήματος, στο τμήμα του ποιοτικού ελέγχου, εν ώρα εργασίας. Παρακολούθησαν μετρήσεις και αναλύσεις (οξύτητας, pH, σακχάρων, αλκοολικού βαθμού, θειώδη), για το κρασί. Ήρθαν σε επαφή με την βιωματική μάθηση, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον που θα τους βοηθήσει στην εργασιακή πορεία τους (Job shadowing).

Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη και το προσωπικό του Κτήματος Χατζημιχάλη, για τη θερμή φιλοξενία, ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών σχολείου μας.