Εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων & Περιβάλλοντος

στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Τρίτη 29/11/2022 πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

            Οι μαθητές επισκέφθηκαν το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή του Βελεστίνου. Στο αγρόκτημα οι μαθητές ξεναγήθηκαν από το Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος, κ. Κατσούλα Νικόλαο. Ενημερώθηκαν για τους αυτοματισμούς που εφαρμόζονται στις υδροπονικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Παράλληλα, παρακολούθησαν την εκτροφή ψαριών του γλυκού νερού στο Εργαστήριο Ενυδρυοπονίας και πληροφορήθηκαν τη σημασία των οργανικών αποβλήτων των ψαριών στη θρέψη των φυτών.

            Στους πειραματικούς αγρούς του αγροκτήματος παρατήρησαν τις καλλιέργειες αυτοφυών φυτών (κρίταμο, ζωχός και σταμναγκάθι) και πως επηρεάζεται η ανάπτυξή τους με τη χρήση βιοδιεγερτών και διαφόρων επιπέδων άρδευσης.

            Στη συνέχεια, η ομάδα των μαθητών αναχώρησε με τους συνοδούς καθηγητές για την πόλη του Βόλου, όπου στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών επισκέφθηκαν:

Α) το Εργαστήριο Δενδροκομίας. Εκεί έγινε επίδειξη των ειδικών οργάνων που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της ημερομηνίας συγκομιδής των καρπών, καθώς επίσης και στον ποιοτικό έλεγχο αυτών.

Β) το Εργαστήριο Εντομολογίας. Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές παρατήρησαν ενδημικά είδη βλαβερών και ωφέλιμων εντόμων.

Γ) το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και Γεωργικής Φαρμακολογίας, όπου έγινε παρουσίαση των γυάλινων σκευών και των αναλυτικών οργάνων χρωματογραφίας για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.