Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αίγινα

Την Πέμπτη  25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος για τους μαθητές της Α  τάξης  στην Αίγινα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

      25/04/24: Επιβίβαση στο λεωφορείο από το σχολείο με προορισμό την  Αίγινα. Ώρα αναχώρησης 08:15. Η διαδρομή που ακολουθήθηκε  είναι ΑΤΑΛΑΝΤΗ-ΕΘΝΚΗ ΟΔΟΣ-ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ. Αναχώρηση από την Πύλη Ε8 με το πλοίο της γραμμής της εταιρίας Saronic Ferries στις 11.25. Άφιξη στο λιμάνι της Αίγινας στις 12.25 περίπου. Oι μαθητές, με τα πόδια, επισκέφτηκαν τους ακόλουθους χώρους:

α. Τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, όπου περιλαμβάνει τα ερείπια της προϊστορικής πόλης και του ναού του Απόλλωνα καθώς και τμήματα του υστερορωμαϊκού τείχους της ακρόπολης. Σήμερα σώζεται μόνο η μία μονολιθική κολώνα του οπισθόδομου και οι κατώτερες στρώσεις των θεμελίων του ναού. Έχουν διασωθεί λείψανα (κυρίως λιθόπλινθοι της θεμελιώσεως) και άλλων οικοδομημάτων του ιερού. Διασώθηκαν και τμήματα του τείχους του ιερού που ανάγονται σε διάφορες οικοδομικές περιόδους (αρχαϊκή, ελληνιστική, ρωμαϊκή).

β. Το Ορφανοτροφείο της Αίγινας το οποίο ήταν το πρώτο ελληνικό δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε με εντολή του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με σκοπό να φιλοξενήσει περίπου 600 ορφανά παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νησί την περίοδο της Επανάστασης του 1821 για να σωθούν, προσφέροντάς τους στέγη, φαγητό και εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει αλλάξει πολλές χρήσεις μέχρι την τελευταία του ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Θεωρείται ένας τόπος γεμάτος μνήμες αλλά και ένα σημείο αναφοράς για την πολυετή ιστορία του νησιού.

Το κτίριο, εκτός από το ορφανοτροφείο, στέγασε μεταξύ άλλων και αλληλοδιδακτικά σχολεία, επαγγελματικά εργαστήρια εκμάθησης τεχνών, τη Δημόσια Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το Εθνικό Τυπογραφείο και το Εθνικό Ωδείο. Αργότερα, συγκεκριμένα από το 1880 και για περίπου έναν αιώνα, λειτούργησαν εκεί φυλακές ποινικών και πολιτικών κρατουμένων. Στις αρχές του 1985 οι Φυλακές της Αίγινας έκλεισαν. Έκτοτε, το κτίριο παρέμεινε έρημο, ημιτελές και κλειστό.

Μετά τις επισκέψεις οι μαθητές, περιηγήθηκαν για φαγητό, ξεκούραση στην πόλη της Αίγινας, μέχρι τις 5.45 που συγκεντρώθηκαν  όλοι στο λιμάνι, για να πάρουμε το πλοίο της επιστροφής για το λιμάνι του Πειραιά. Η  άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά έγινε στις 7.35 και αμέσως έγινε επιβίβαση στο λεωφορείο για την Αταλάντη. Άφιξη στη Αταλάντη  στις 9:30.